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RULE 1.00 – NAME & OBJECTIVE

1.01 This organization shall be known as Mason City Youth Baseball Association.
1.02 The objective of MCYBA Baseball shall be to organize and promote youth baseball for youth

who live in Mason City and the surrounding communities in North Iowa.

RULE 2.00 – MEMBERSHIP & PARTICIPATION

2.01 Individual Membership – A registration fee shall be paid annually to participate in the MCYBA
Baseball program. Scholarships are available for players and families that may not be able to
pay registration fees. No child will be turned away from playing baseball.

2.02 Game schedules will be distributed to teams at the start of the season. All leagues will play
games from May – June. The A, AA, and AAA leagues will have a league tournament during
the month of June.

RULE 3.00 – CODE OF CONDUCT

3.01 No alcohol, tobacco, or abusive language shall be used on the playing fields or on the property
of MCYBA.

3.02 Any individual using alcohol, tobacco, or abusive language or causing any other problems will
be asked to leave the premises.

3.03 Any abusive language or unacceptable comments directed at the umpires by fans or coaches
will not be tolerated.

3.04 Failure to comply with the above rules could result in forfeiture of games. Coaches and
spectators' code of conduct will be enforced.

3.05 Players are expected to display good sportsmanship. Abusive language, unacceptable
comments, or unsportsmanlike behavior will result in the player being benched for the
remainder of the game at the discretion of the umpire or a MCYBA board member in the
absence of an umpire.

RULE 4.00 – INDIVIDUAL PLAYER ELIGIBILITY

4.01 Please see chart below for league eligibility (subject to change based on registrations)

League Grades

Lil Sluggers Going into Preschool/ Kindergarten

Rookie/Peewee Going into 1st Grade and 2nd Grade

A Going into 3rd and 4th Grade

AA Going into 5th and 6th Grade

AAA Going into 7th grade and above
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RULE 5.00 – COACHES

5.01 All head coaches must be approved by the Board of Directors prior to draft night. Approval
will be based on the need of coaches in each league and background checks.

5.02 All leagues will be selected via a draft from a list of registered players. No players or picks can
be traded at any time. Odd draft rounds will be in ascending order and even draft rounds will
be in descending order. For leagues that cover two age groups the oldest age group will be
drafted 1st. Once there are not enough players left to complete another round of the draft, the
younger age group will be drafted. The draft order will be reversed for the younger age group.
Any remaining players left from the older group can be drafted at any time during the younger
age group draft. Any player that registers after the draft will be added to teams based on who
was next in line of the draft. Each coach’s child, grandson, or sibling will be protected up to the
third round of the draft for each age group. Once a sibling is picked in the draft, the other
sibling will be picked with that coach’s last round pick in the draft.

5.03 All coaches must sign the umpire sheet to verify the game information and scores at the end of
each game. Once signed, this is the official game record.

​
RULE 6.00 – UMPIRES

6.01 Umpires will be provided in the A, AA, and AAA Leagues.
6.02 All youth umpires are required to attend the annual training session prior to umpiring games. If

the training session is missed, youth umpires must contact the Board of Directors for training.
6.03 Umpires will be paid for each game based on the league. The pay chart will be posted in the

umpire room.
​
RULE 7.00 – RULES OF PLAY:

7.01 The chart below shows the pitching distance and base paths per league

League Base Paths Pitching Distance

Lil Sluggers 50-55’ N/A

Rookie 50-55’ N/A

Pee Wee 55-60’ 40’

A 55-60’ 40’

AA 65’ 46’

AAA 70’ 50’

Majors 80’ 54’

7.02 Big barrel bats can be used at all levels.
7.03 Facemasks on helmets are not required but are highly recommended
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RULE 8.00 – LIL SLUGGERS RULES

8.01 Teams will be approximately 6-8 players depending on the number of coaches and players.
8.02 A game will be 4 innings or 50 minutes. After 50 minutes the game will stop regardless of the

inning of the game.
8.03 The coach will pitch 3 pitches per at bat, after the 3rd pitch (regardless if the 3rd pitch was hit

foul) a tee will be used to finish the at bat.
8.04 Fielding positions will include: P, 1B, 2B, 3B, SS, LF LCF, RCF, RF. No catchers will be

allowed. Players must rotate equally between infield and outfield.
8.05 Each team will bat their entire line-up each half inning. The batting order will remain the same

each inning. Any player that is out at a base will need to go to the dugout, however, no outs will
be recorded.

8.06 Only 1 base will be allowed per batted ball. No extra bases will be allowed on an overthrow.
8.07 No umpires will be provided
8.08 No on deck batters will be allowed.
8.09 A soft baseball will be used for all games.
​
​
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RULE 11.00 – Rookie

11.01 Teams will be limited to 10 Players on a team
11.02 Game time will be 1 hour and 15 minutes. No new inning will start can start after 1 hour and 5

minutes. Home team will finish the inning unless the home team chooses not to.
11.03 The first inning will be a kid's pitch. The count will start at 0-0. A batter hit by the pitch will

remain at bat and the pitch will be considered a ball. If a batter is walked a coach will come out
and finish the at bat. The coach will throw up to 3 pitches to finish the at bat. After the 3rd pitch
(unless a foul ball occurs) the batter will be out. In the last 5 innings, the coach will pitch 5
pitches per at bat, after the 5th pitch (unless the 5th pitch is a foul ball), the coach will have the
discretion for the player to hit from the tee. A pitcher can only pitch one inning per game.

11.04 Fielding positions will include: P, C, 1B, 2B, 3B, SS, LF LCF, RCF, RF. The pitcher must start
on the pitching rubber. Players must rotate equally between infield and outfield.

11.05 An inning will consist of 3 outs or 5 runs. Any batter or runner that is out must return to the
bench. The run rule when kids pitch will be 3 runs (1st inning). The same batting order will be
used for the entire game.

11.06 Batters and runners will be allowed to advance multiple bases on a batted ball, however, once
the ball is back to the infield, all runners must stay at their base. If a runner is halfway between
bases they can advance to the next base. No extra bases will be allowed on overthrows. No
leading off.

11.07 No umpires will be provided.
11.08 No on-deck batters allowed.
11.09 A soft baseball will be used for all games.

​
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RULE 12.00 – A

12.01 Teams will be limited to 11 Players on a team. If a team has less than 7 players at game time,
the game shall be considered a forfeit and awarded to the opposing team. Automatic outs will
be inserted into the lineup if a team has less than 9 batters. The team with less than 9 batters
will select what batting position to use for the automatic out.

12.02 Game time will be 1 hour and 20 minutes, no new inning can start after 1 hour and 10 minutes.
Home team will finish the inning, unless the home team chooses not to.

12.03 If a game is suspended due to weather, the rescheduled game will start from where the
previous game was suspended. The batting order will remain the same (if a player is not at the
make-up game then that player will be removed from the line-up and all other players will be
moved up). Pitching records will remain as the previous game. If a team only has 8 players for
the make-up game NO automatic out will be recorded.

12.04 The first 4 innings will be kid’s pitch. The count will start at 0-0. A batter hit by the pitch will take
their base. If a batter is walked a coach will come out and finish the at bat. The coach will
throw up to 3 pitches to finish the at bat. After the 3rd pitch (unless a foul ball occurs) the batter
will be out. After the first 4 innings the coach will pitch 6 pitches per at bat. After the 6th pitch
(unless the 6th pitch is a foul ball) the batter is out. A pitcher can only pitch 2 innings a game.

12.05 Fielding positions will include: P, C, 1B, 2B, 3B, SS, LF LCF, RCF, RF. Pitcher must start on the
pitching rubber. Players must rotate equally between infield and outfield. Players are used as
catchers. Only 10 players on the field for defense, four must be in the outfield at the same
depth. Additional players should be benched and rotated.

12.06 An inning will consist of 3 outs or 5 runs. Any batter that is out must return to the bench. The
same batting order will be used for the entire game.

12.07 Batters and runners will be allowed to advance multiple bases on a batted ball, however, once
​ the ball is returned to the infield, all runners must stay at their current base. If a runner is more

than halfway between bases they can advance to the next base. No extra bases will be
allowed on overthrows. No leading off.

12.08 One umpire will be provided.
12.09 No on-deck batters allowed.
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RULE 13.00 – AA

13.01 Teams will be limited to 12 players. If a team has less than 7 players at game time, the game
shall be considered a forfeit and awarded to the opposing team. Automatic outs will be inserted
into the lineup if a team has less than 9 batters. The team with less than 9 batters will select
what batting position to use for the automatic out.

13.02 All games will consist of 6 innings or 1 hour and 40 minutes from the first pitch. Time should be
agreed on and written in the umpire notes. No new inning starts after 1 hour and 30 minutes.
Home team finishes the inning, unless the home team chooses not to. The umpire will time the
game and warn coaches of the impending end of the game.

13.03 If a game is suspended due to weather, the rescheduled game will start from where the
previous game was suspended. The batting order will remain the same (if a player is not at the
make-up game then that player will be removed from the line-up and all other players will be
moved up). Pitching records will remain as the previous game. If a team only has 8 players for
the make-up game NO automatic out will be recorded.

13.04 Coaches must exchange batting order prior to the game starting.The entire roster will be listed
in the batting order and will bat in that order for the entire game. Please use first and last
names when keeping a scorebook..

13.05 Ten players on defense, four must be in the outfield at the same depth. Players shall not sit out
for more than two innings per game (except for injury or TV illness). It is highly recommended
that all players play 1 inning of infield

per game.
13.06 Automatic 5 run rule
13.07 An umpire will be provided.
13.08 No on-deck batters are allowed.
13.09 Overthrow rule: On any attempted play at a base on a batted ball, the runner or runners will

be permitted to advance at their own risk but not more than one base. Award one base if the
ball goes into a dead ball area.

13.10 Home Plate will be closed. Leading off is allowed on all bases up to a three step lead
(approximately 6’). Leads are allowed at the risk of the base runner. Stealing will not be
allowed. Umpire will give the runner a warning first time. The second time the runner will be
called out N for stealing. The base runner must return to the base on any pick-off attempt by
either the pitcher or catcher. One base will be allowed on an overthrow during a pick-off
attempt on 1st or 2nd base. Runner may advance to 2nd or 3rd base on a ball that gets behind
the catcher (the ball must cross the plate first).

13.11 A runner may only score on a hit ball by the batter or a HBP with the bases loaded. If a runner
advances from second base to third and an overthrow occurs at third the runner may not
score. If there is a runner on second and the batter hits a pitched ball, the runner on LG TV
second can advance to third and may go home even if a play is attempted by the defense
which results in an overthrow because the play is initiated by a pitch being hit.

13.12 Players pitch all 6 innings. A 5th grader must pitch at least 3 outs in 1 inning. 5 run rule = 3
outs. 5th grade pitcher must be used by the end of the 4th inning and then again by the end of
the 6th inning. You may use a younger pitcher in consecutive innings.
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13.13 A player may pitch a maximum of two (2) innings in a single game.
13.14 A player may pitch a maximum of six (6) innings in a week. The calendar week is Monday

through Sunday.
13.15 Delivery of a single pitch constitutes pitching one inning.

13.16 Once a pitcher has left the game as a pitcher, he/she may not return as a pitcher.
13.17 Strike Zone will be armpits to knees with an additional 1⁄2 baseball width on each side
of the plate.

13.18 There will be no walks, if a batter is walked a coach will come out and finish the at bat. The
coach will throw up to 3 pitches to finish the at bat. After the 3rd pitch (unless a foul ball
occurs) the batter will be out. If a batter is hit by a pitch during the at bat by the kid pitcher, he
will be awarded first base.

13.19. There will be no balks called. All balks will be warnings.
13.20 The infield fly rule is in effect.
13.21 Batter is out on a dropped third strike.
13.22 No bat throwing. First Infraction: Warning from umpire, Second infraction on same player and

the batter will be out.
13.23 Courtesy runner: A courtesy runner on imust be used for the catcher/runner when there are

two outs. The catcher must return immediately to the dugout and dress. Since all players bat,
the player used as a courtesy runner must be the last possible player to bat.

13.24 Runner is out when the runner does not attempt to slide or attempt to go around a fielder who
has the ball and is waiting to make the tag. No head first slide is allowed while advancing to
any base. A head first slide is allowed only during a pick off attempt return to the base. Make
all attempts to avoid collisions between fielder and runner.

13.25 Safety Base Rule: Batter/runner can use the orange part only on their first pass over first
​ base. The fielder uses the white part of the base only. The batter/runner after passing or

rounding first base shall return to the white part of the base only. After crossing the orange part
of the base the batter/runner must turn to the right. If the batter/runner turns to the left they can
be tagged as out.

13.26 Two Adult Base coaches will be allowed.
13.27 Injured or Ill batter rule: Since all players bat, a batter that is injured/Ill must be replaced by the

next batter in the line-up and the new batter will assume the injured/ill batter’s count. Injured/ill
batter must sit out for at least one fielding (1⁄2 inning). If they cannot bat when their next turn
comes in the next inning or if they do not field for two innings in a row they will be out for the
game.

8



RULE 14.00 – AAA

14.01 Teams will be limited to 12 players. If a team has less than 7 players at game time, the
game shall be considered a forfeit and awarded to the opposing team. Automatic outs will be
inserted into the lineup if a team has less than 9 batters. The team with less than 9 batters will
select what batting position to use for the automatic out.
14.02 All games will consist of 6 innings or 1 hour and 40 minutes from the first pitch. Time
should be agreed on and written in the umpire notes. No new inning starts after 1 hour and 30
minutes. Home team finishes the inning, unless the home team chooses not to. The umpire will
time the game and warn coaches of the impending end of the game
14.03 If a game is suspended due to weather, the rescheduled game will start

from where the previous game was suspended. The batting order will remain the same (if a
player is not at the make-up game then that player will be removed from the line-up and all
other players will be moved up). Pitching records will remain as the previous game. If a team
only has 8 players for the make-up game NO automatic out will be recorded.
14.04 Coaches must exchange batting order prior to the game starting.The entire roster will
be listed in the batting order and will bat in that order for the entire game. Please use first and
last names when keeping a scorebook..
14.05 Nine players on defense, three must be in the outfield at the same depth. Players shall
not sit out for more than two innings per game (except for injury or illness). It is highly
recommended that all players play 1 inning of infield per game.
14.06 Automatic 5 run rule
14.07 An umpire will be provided.
14.08 No on-deck batters are allowed.
14.09 Home Plate will be open. Stealing will be allowed once the pitched ball is released from
the hand of the pitcher. Leading off is allowed.
14.10 Players pitch all 6 innings. A 7th grader must pitch at least 3 outs in 1 inning. 5 run rule
= 3 outs. A 7th grader must be used by the 4th inning and then again by the end of the 6th
inning.
14.11 A player may pitch a maximum of two (2) innings in a single game.
14.12 A player may pitch a maximum of six (6) innings in a week. The calendar week is
Monday through Sunday.
14.13 Delivery of a single pitch constitutes pitching one inning. This does not eliminate rule 10.
14.14 Once a pitcher has left the game as a pitcher, he/she may not return as a pitcher.
14.15 Strike Zone will be armpits to knees with an additional 1⁄2 baseball width on each side
of the plate.
14.16 The first two balks that are called will result in a warning issued by the umpire. After the
2nd warning, a called balk will result in all base runners to be allowed one base.
14.17 The infield fly rule is in effect.
14.18 Batter is out on a dropped third strike.
14.19 No bat throwing. First Infraction: Warning from umpire, Second infraction on same
player and the batter will be out.
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14.20 Courtesy runner: A courtesy runner must be used for the catcher/runner when there are
two outs. The catcher must return immediately to the dugout and dress. Since all players bat,
the player used as a courtesy runner must be the last possible player to bat.
14.21 Runner is out when the runner does not attempt to slide or attempt to go around a
fielder who has the ball and is waiting to make the tag. No head first slide is allowed while
advancing to any base. A head first slide is allowed only during a pick off attempt return to the
base. Make all attempts to avoid collisions between fielder and runner.
14.22 Safety Base Rule: Batter/runner can use the orange part only on their first pass over
first

​ base. The fielder uses the white part of the base only. The batter/runner after passing or
rounding first base shall return to the white part of the base only. After crossing the orange part
of the base the batter/runner must turn to the right. If the batter/runner turns to the left they can
be tagged as out.
14.23 Two Adult Base coaches will be allowed.
14.24 Injured or Ill batter rule: Since all players bat, a batter that is injured/Ill must be replaced
by the next batter in the line-up and the new batter will assume the injured/ill batter’s count.
Injured/ill batters must sit out for at least one fielding (1⁄2 inning). If they cannot bat when their
next turn comes in the next inning or if they do not field for two innings in a row they will be out
for the game.
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